Mosselkraam

Mosselkraam  Mosselkraam

Wij hebben voor u altijd een of meer mobiele mosselkramen te huur. In onze mosselkramen maken we de heerlijkste mosselen klaar. Alle mosselkramen zijn voorzien van een professioneel ingerichte keuken waar we de mosselen kunnen koken, bakken en / of gratineren. Hoe we de mosselen uiteindelijk op uw feest klaar maken bepalen we samen in overleg en maatwerk is altijd mogelijk.

In onze mosselwagens werken we uitsluitend met Zeeuwse mosselen. Maar weet u eigenlijk wel welke weg een Zeeuwse mossel aflegt voordat deze in ons mosselkraam en op uw feestje terecht komt? Laat ons hier iets meer over vertellen.

Traditioneel is Zeeland een belangrijke kweekplaats voor mosselen. Met name het gebied in de Oosterschelde tussen Bruinisse en Zierikzee op het eiland Schouwen-Duiveland en Yerseke op Zuid-Beveland staat bekend als het professioneel hart van de mosselteelt. De kans is dan ook groot dat wanneer u een portie mosselen bestelt bij een mosselkar, de mosselen uit dit gebied komen.

Maar de oorsprong van de mosselen ligt al lang niet meer in Zeeland. In de jaren '70 begon namelijk de discussie over de afsluiting van de Oosterschelde. De Deltawerken moesten Zeeland beschermen tegen nieuwe overstromingen en daarvoor moesten de belangrijkste zeearmen als de Oosterschelde en de Grevelingen worden afgesloten. Omdat mosselen alleen kunnen groeien in gebieden waar eb en vloed vrij spel hebben bracht de afsluiting van de Oosterschelde de mosselteelt in Zeeland in gevaar.

Uiteindelijk werd gekozen niet gekozen voor de algehele afsluiting van de Oosterschelde. Men koos voor de bouw de Stormvloedkering waardoor er nog wel getijde mogelijk was in de Oosterschelde, maar dit bleek onvoldoende voor de kweek van mosselen. Om toch te kunnen voldoen aan de vraag naar Zeeuwse mosselen bij alle mosselkarren werd een deel van de mosselkweek verplaatst naar de Waddenzee.

Al enkele decennia worden nu in de Waddenzee jonge mosselen eerst opgekweekt tot een meer rijpe, volwassen mossel waarna deze wordt opgevist en overgevaren naar Zeeland. Daar wordt de mossel opnieuw uitgezet op ondiepe mosselbanken waar deze kan profiteren van het schone Zeeuwse water. Na enige tijd worden de mosselen weer uit het water gehaald om vervolgens te worden geveild op de enige mosselveiling ter wereld in Yerseke.

De mosselen die u bij ons krijgt in de mosselwagen verdienen dus nog altijd het predicaat 'Zeeuws' maar het verhaal is wel iets gecompliceerder dan menigeen denkt. De mossel legt een lange weg af vanuit de Waddenzee, naar de Oosterschelde en Yerseke en uiteindelijk naar een van de vele mobiele mosselkramen in Nederland en Belgiƫ.

Misschien leuk om eens aan te denken wanneer u de volgende keer mosselen bestelt voor thuis of aan een mosselkraam op locatie of een fuif. Uiteraard kunt u bij ons een mosselkar huren voor uw volgende feest thuis of van uw bedrijf. Wij staan voor de kwaliteit van ons arsenaal rijdend gemaakte mosselwagens, maar we staan zeker ook voor de kwaliteit van de mosselen die we serveren en dat alles tegen een eerlijke prijs. We vertellen u er graag meer over.Copyright 2023De-frietwagen.be| Contact| Sitemap